top of page

Fotoğraf nedir?

Güncelleme tarihi: 25 Eki 2020



Fotoğraf, kısaca doğada mevcut gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kağıt veya her hangi bir madde üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir. Kelime Yunanca ışık anlamına gelen "photos" ve yazı anlamına gelen "graphes" kelimelerinden oluşmaktadır. Yani ışıkla yazmak anlamına gelmektedir. Fotoğrafçılık uluslararası bir dildir ve modern hayatta üçüncü bir göz vazifesi görür. Fotoğrafçılık bakmakla görmenin ayrı ayrı şeyler olduğunu kanıtlar. Fotoğraf bugünkü gelişme devrinde bir bilim ve diğer bilim kollarının da hiç şüphesiz ki en büyük yardımcısıdır.


Fotoğrafçılık ne zaman ortaya çıkmıştır?


İlk Fotoğraf Kaç Yılında Çekilmiştir? Diye soracak olursanız hemen cevaplayalım. Tarihin ilk fotoğrafı olarak bilinen 1826 veya 1827 yıllarında Joseph Nicéphore Niépce tarafından çekildiği bilinmektedir. Fotoğraf Saône-et-Loire, Bourgogne, Fransa'daki penceresinden gözüken manzarayı fotoğraflamıştır. Fotoğrafın pozlama süresi 8 saati bulmuştur.


Bu fotoğraf tarihin ilk fotoğrafıdır. Joseph Nicéphore Niépce tarafından çekilmiştir. Fotoğraf Saône-et-Loire, Bourgogne, Fransa’da ki penceresinden gözüken manzarayı fotoğraflamıştır.


Bu fotoğrafımız ise ilk gösterdiğimiz fotoğrafın düzenlenmiş halidir. İlkelde olsa photoshop uygulanmış denilebilir.


İlk Negatif Fotoğrafımızda 1835 tarihinde çekildi.


Niépce’nin çektiği fotoğraf çok belirgin değildi, ama 1835’te İngiltere'nin Wiltshire kentinde oturan Henry Fox Talbot’un fikri fotoğrafçılığı biraz daha pratik hale getirmişti. İlk kez negatif bir fotoğraf çekmişti. Metal üzerine soluk bir görüntü basmak yerine, şimdi istediği kadar kopya yapmak için negatif film kullanabilirdi.


İşte o fotoğraf!



İlk insan fotoğrafı;


1838 yılında Louis Daguerre, tesadüfen de olsa bir insana ait ilk fotoğraf çekmeyi başarmıştı. Fotoğraf Paris’te bulunan bir sokağa ait ancak sol alt tarafa yakından baktığınızda iki kişiyi görebilirsiniz, muhtemelen bir ayakkabı boyacısı ve müşterisi. Birkaç dakika süren pozlama süresince fazla hareket etmedikleri için net olarak görülmüştür, Sokaktaki diğer canlılar hareket ettiği için kameraya yakalanmamış olmalılar.

Bunlar şimdiye kadar duyduğumuz gördüğümüz fotoğraflardı. Şimdi ise daha az bilinen fotoğraflara gelelim mi ? Hadi bir göz atalım.


İşte, ilk selfie bir diğer deyiş ile özçekim


1839’da Philadelphia’da Robert Cornelius, bir dagereotip fotoğraf çekmek için 15 dakika boyunca kameranın önünde tamamen hareketsiz durarak poz verdi. Bu yüzden bu kadar net gözükebildi. Bu bir insanın ilk net fotoğrafı, ilk portre ve fotoğraf tarihinin ilk selfiesi oldu.


İngiliz bilim insanı olan John W. Draper günümüze kadar ulaşmış olan, Ay’ın ilk fotoğrafını çekmeyi başardı. (23 Mart 1840)


Ve son olarak günümüze kadar ulaşan, ilk olarak nitelendirilen bazı fotoğraflara bakalım!


Güneşin İlk Fotoğrafı 1845 ile başlayalım!



İlk Haber Fotoğrafı 1848


İlk Renkli Fotoğraf 1851




Havadan İlk Çekilen Fotoğraf 1860



İlk Tam Renkli Fotoğraf 1861



İlk Renkli Manzara Fotoğrafı 1877



İlk Hareketli Fotoğraf 1878




İlk Su Altı Fotoğrafı 1899




İlk Ölümlü Uçak Kazasının Fotoğrafı 1908



Uzaydan İlk Çekilen Fotoğraf 1946



İlk Dijital Fotoğraf 1957

Dünyanın Aydan Çekilmiş İlk Fotoğrafı 1966




İlk Photoshoplu Fotoğraf 1987



İnternette Yayınlanan İlk Fotoğraf 1992



İlk Instagram Fotoğrafı 2010




Son Yazılar

Hepsini Gör

Drone nedir?

Yazı: Blog2_Post
bottom of page